Nejvýznamnější burzy na světě

Admirals
11 Min. čtení

Věděli jste, že akciový trh má historii dosahující více než 500 let? Od svého počátku v Antverpách v 16. století až po současnost se světové burzy vyvinuly z malých lokálních trhů na masivní celosvětový trh. Nyní existuje na světě šedesát hlavních burz, v kterých sídlí akciové trhy různých velikostí a objemů obchodování.

Pokud pátráte, kde obchodovat na burze, tak tento článek Vám vysvětlí, co je to burza a které burzy jsou momentálně na světě největší a nejvýznamnější.
Jako obchodník chcete tyto informace vědět, protože na největších světových burzách dostanete nejlepší likviditu, což znamená nejlepší podmínky pro bezproblémové otevření a zavření Vašich obchodů. Nejvýznamnější burzy na světě Vám také přinesou velmi nízké poplatky za Vaše obchody.

Co je to Burza?

Burza cenných papírů byla historicky místem, kde se prodejci a kupující setkali, aby obchodovali - prodávali a nakupovali zboží. V dnešní době se nejčastěji spojuje s tím, že je tržištěm pro nákup a prodej finančních produktů, jako jsou akcie a podíly.

Burza byla zpočátku fyzickou budovou, kam přicházeli obchodníci a obchodovali tváří v tvář s jinými obchodníky a vykřikovali své objednávky na nákup a prodej. V důsledku nových technologických milníků se však většina burz posunula směrem k elektronickému obchodování, což nyní obchodníkům pomáhá získat lepší přístup na mezinárodní trhy.

Celková hodnota šedesáti hlavních burz na světě v současné době činí kolem 69 bilionů dolarů. Více než 93% této hodnoty je však rozděleno mezi tři kontinenty: Severní Ameriku, Asii a Evropu. Níže jsou nejlepší burzy pro obchodování , o kterých potřebujete vědět:

  1. Burza cenných papírů v New Yorku
  2. Burza cenných papírů NASDAQ
  3. Londýnská burza
  4. Amsterdamská burza a Euronext
  5. Xetra / Burza cenných papírů ve Frankfurtu
  6. Varšavská burza
  7. Tokijská burza
  8. Hongkongská burza

Burza New York (NYSE)

Burza cenných papírů v New Yorku (NYSE) je možná nejznámější burzou na světě se slavným otevíracím zvonkem v 9:30, který je vysílán televizí a zvoní na něj přední osobnosti ze světa byznysu a také celebrity. Burza byla založena v roce 1817 a je také známá pod přezdívkou "Velká tabule" (The Big Board). Pod jménem NYSE funguje až od roku 1963. Budova burzy byla v roce 1978 uznána jako národní památka na 11 Wall Street na Manhattanu v New Yorku.

Po významných historických událostech, jako byl krach na Wall Street v roce 1929 a Černé úterý v roce 1987, zůstala největší burzou na světě podle tržní kapitalizace od konce první světové války a předběhla londýnskou burzu v boji o světové prvenství.

V lednu 2018 dosáhla tržní kapitalizace na newyorské burze cenných papírů přes 30 bilionů dolarů a nyní je domovem více než 2 300 veřejně obchodovaných společností. Tyto společnosti pokrývají širokou škálu odvětví, jako je energetika, finance, spotřební zboží a zdravotnictví. Mezi nejznámější společnosti na burze patří Bank of America, Disney a Exxon Mobil.

Burza Nasdaq

Burza NASDAQ je zkratkou „National Association of Securities Dealers Automated Quotations" a je druhou největší burzou na světě podle tržní kapitalizace. NASDAQ sídlí také v New Yorku - na světově proslulém Times Square. Burza NASD (National Association of Securities Dealers) založená v roce 1971 byla první svého druhu.

Namísto použití tradiční metody „otevřeného křičení", která fungovala tak, že obchodníci křičeli své objednávky na nákup a prodej v ohraničeném území nazývaném pit (jáma). Burza NASDAQ fungovala výhradně prostřednictvím počítačů a telefonů. Díky tomu se NASDAQ stala první elektronickou burzou na světě a nyní se specializuje pouze na kótování společností založených na technologiích.

Po zakoupení burzy v Bostonu a Philadelphii v počátečních letech své existence, vyšplhala tržní kapitalizace NASDAQ na začátku roku 2018 přibližně na 10 bilionů dolarů. Ve skutečnosti burza má nyní zalistováno více než 3 800 společností, které jsou všechny považovány za společnosti související s technologiemi. Patří sem například Apple, Facebook, Google (nyní Alphabet) a Starbucks. Populární a dobře známý index NASDAQ 100 se používá k měření výkonu burzy a technologického sektoru jako celku.

Investujte do nejlepších světových nástrojů

Tisíce akcií a ETF na dosah ruky

 

Burza Londýn (LSE)

Londýnská burza cenných papírů (LSE) původně začala jako novinová publikace tržních cen v roce 1698. V roce 1801 však začala umožňovat nákup a prodej akcií, čímž se stala jednou z nejstarších burz na světě. Ve skutečnosti to byla největší burza na světě až do konce první světové války, kdy New York Stock Exchange zaujala první místo.

Na Londýnské burze se sídlem na londýnském Paternoster Square je více než 3 000 společností z více než sedmdesáti zemí, což z ní činí největší burzu v Evropě, šestou největší burzu na světě a burzu s největším počtem mezinárodních společností.

Na začátku roku 2018 směřovala jeho tržní kapitalizace k hodnotě téměř 5 bilionů dolarů. Burza je nyní vlastněná London Stock Exchange group, poté co se v roce 2007 sloučila s Borsa Italiana a je domovem indexu FTSE 100. Ten zahrnuje 100 největších kótovaných společností podle hodnoty na londýnské burze cenných papírů. Mezi ně patří mimo jiné ropný gigant BP, bankovní gigant HSBC, telekomunikační gigant Vodafone.

Burza Amsterdam (AEX) a Euronext

Amsterdamská burza (AEX) byla založena v roce 1602 a byla primárně komoditní burzou, nikoliv burzou cenných papírů. Nicméně uvedla na seznam vůbec první nadnárodní korporaci, která vydala akcie - Dutch East India Trading Company. Proto je Amsterodamská burza považována za nejstarší burzu na světě, která je stále v provozu.

V roce 1997 se sloučila Amsterdamská burza cenných papírů (Amsterdam Stock Exchange) a Evropská burza opcí (European Options Exchange - EOE). Tím vznikl široce používaný index akciového trhu AEX. V září 2000 se však burza rovněž sloučila s Bruselskou burzou (Brussels Stock Exchange) a Pařížskou burzou (Paris Stock Exchange). Výsledná entita se nyní nazývá Euronext.

Nově vytvořená burza Euronext je nyní jednou z největších evropských burz s více než 1300 kotovanými společnostmi, které v roce 2018 představují tržní kapitalizaci téměř 4 biliony EUR.

Nejen, že burza Euronext je domovem indexu AEX 25 (prvních dvacet pět společností kótovaných na Euronext Amsterdam), provozuje také index CAC 40 (top čtyřicet společností kótovaných na burze Euronext Paris Stock Exchange) a index BEL 20 (top 20 společností kótovaných na burze Euronext Brussels).

Díky tomu je burza Euronext domovem pro některé z nejznámějších veřejně obchodovaných společností v Evropě, jako jsou Air France, KLM, ING, Heineken a Renault.

Burza Frankfurt (Xetra)

Frankfurtská burza cenných papírů je největší ze sedmi burz v Německu, které vlastní skupina Deutsche Börse AG. Burza byla původně založena v roce 1585 za účelem směny měn. Nyní však usnadňuje pokročilé elektronické obchodování s akciemi a podíly prostřednictvím vlastního plně elektronického obchodního systému.

Od převzetí vlastnictví v roce 1993 provozuje skupina Deutsche Börse AG dvě obchodní prostředí na frankfurtské burze - Xetra a Börse Frankfurt. Xetra je trh pro obchodování s německými akciemi a je také domovem široce obchodovaného indexu DAX 30 (index největších třiceti společností kótovaných na Xetře na frankfurtské burze). Burza ve Frankfurtu je místem obchodování pro soukromé investory s více než milionem cenných papírů na německé akcie. Je také místem, kde specialisti na parketu burzy řídí obchodování s cennými papíry.

Obchodujte DAX30 s Admirals

Jste inspirováni začít obchodovat? Možná už jste vášnivým obchodníkem. Ať už je to jakkoliv, Admirals nabízí možnost obchodovat s řadou obchodních nástrojů, které zahrnují index DAX30!

Přední světová multi-asset platforma


 

V roce 2018 dosáhla tržní kapitalizace Frankfurtské burzy přes 2 biliony dolarů, což ji zařadilo do první desítky největších burz na světě. Většina společností kótovaných na burze má sídlo v Německu a dalších zemích platících eurem. Na burze jsou uvedeny známé německé společnosti jako Adidas, BMW a Volkswagen.

Burza Varšava (WSE)

Varšavská burza cenných papírů (WSE) je mnohem novějším zástupcem na burzovním poli než někteří její soupeři. Burza byla založena v roce 1991 a sídlí v Polsku. Umožňuje elektronické obchodování s různými akciemi, podíly a dluhopisy. V současnosti je to největší burza ve východní Evropě se seznamem 3 000 různých nástrojů a tržní kapitalizací přibližně 450 miliard USD v roce 2017.

V roce 2008 byla Varšavská burza uznána společností Financial Times Stock Exchange jako burza „Advanced Emerging". V roce 2017 však byla burza povýšena na status „Rozvinutý trh" (Developed market). Na burze má svůj domov index WIG 20 (dvacet největších společností kótovaných na varšavské burze).

Asi nejzajímavějším faktem na Varšavské burze je, že byla vytvořena jako akciová společnost dne 12. dubna 1991 státní pokladnou, která má na burze stále 35% podíl.

Tokio burza (TSE)

Tokijská burza cenných papírů (TSE) je největší burzou v Japonsku, která byla založena v roce 1878. Po druhé světové válce prošla burza řadou změn a nyní je známá jako Japan Exchange Group. Tato skupina vznikla, když se Tokijská burza v roce 2013 sloučila s burzou cenných papírů v Osace.

S více než 3 500 společnostmi kótovanými na Tokijské burze cenných papírů a tržní kapitalizací nad 5 bilionů dolarů v roce 2016, se jedná o třetí největší burzu na světě.

Zajímavé je, že obchodování s japonskými akciemi v roce 1989 představovalo 45% objemu světového akciového trhu. Zatímco obchodní objemy v severní Americe jsou nyní největší na světě, Tokijská burza stále hostí některé z největších veřejně obchodovaných společností, jako jsou Toyota Motor Corp a Sony.

Globálně uznávaný a široce obchodovaný index Japan 225 neboli index Nikkei 225 je srovnávacím indexem pro výkon Tokijské burzy.

Burza Hong Kong

První formální burzovní trh byl založen v roce 1891 a nazýval se asociace burzovních makléřů v Hongkongu (Stockbrokers' Association of Hong Kong). V roce 1914 byla přejmenována na Hongkongskou burzu. Zatímco Asociace burzovních makléřů vytvořila další burzu v roce 1921, obě dvě se sloučily a vytvořily v roce 1947 Hongkongskou burzu, která po druhé světové válce obnovila akciový trh v zemi.

Společnosti kótované na Hongkongské burze cenných papírů mají sídlo primárně v Hongkongu a jsou kótované v hongkonských dolarech (HKD). Burza je jednou z největších v Asii s více než 2 100 kotovanými společnostmi na konci roku 2017. V roce 2018 dosáhla burza v Hongkongu tržní kapitalizaci přes 4 biliony dolarů, což ji činí pátou největší burzou na světě.

Index Hang Seng je benchmarkovým indexem pro Hongkongskou burzu. Nejlepší společnosti obsažené v tomto indexu jsou především banky a pojišťovací společnosti z pevninské Číny.
Nicméně Chinese internet company, Tencent Holdings,v současné době drží nejvyšší místo v indexu. Ve skutečnosti dvacet největších akcií kótovaných na burze v Hongkongu tvoří největší část celkové tržní kapitalizace burzy.

Obchodujte na MetaTrader 5 s Admirals

Admirals nabízí možnost obchodovat s MetaTrader 5 ve Vašem prohlížeči, nebo si stáhnout celou platformu ZDARMA! Získejte přístup k tržním datům v reálném čase, technické analýze, náhled od profesionálních trading expertů a tisíce obchodních nástrojů, se kterými můžete obchodovat a investovat. Začněte svou obchodní cestu správným způsobem. Klikněte na banner níže a můžete začít!

Začněte se Spread Bettingem na MetaTrader 5

Spread Betting na nejoblíbenější obchodní platformě světa

 

Obchodování na Forexu

Obchodování na Finančních trzích

O Admirals

Admirals je vítězem ocenění a globálně regulovaný Forex a CFD broker. Nabízí obchodování na více než 8 000 finančních nástrojích prostřednictvím nejpopulárnějších obchodních platforem na světě: MetaTrader 4 a MetaTrader 5. Začněte obchodovat ještě dnes!

Jako licencovaný broker [ FCA] poskytujeme nejspolehlivější a velice oblíbené obchodní platformy, pomocí kterých máte snadný přístup k CFD kontraktům, akciím a ETF.

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako investiční poradenství, investiční doporučení, nabídka nebo žádost o jakoukoliv transakci s finančním nástrojem. Vezměte prosím na vědomí, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem žádného současného a budoucího výkonu, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před jakýmkoliv investičním rozhodnutím musíte vyhledat radu nezávislých finančních poradců, abyste se ujistili, že rozumíte souvisejícím rizikům.

TOP ČLÁNKY
Jak na obchodování ropy CFD | V ROCE 2023
Jak investovat do ropy? Do ropy lze investovat třemi způsoby: prostřednictvím obchodování s futures, prostřednictvím rozdílových kontraktů (CFD) nebo investováním do společností či ETF souvisejících s ropným sektorem. ✺ Cena ropy Brent se v únoru 2022 poprvé od roku 2014 vyšplhala nad...
Průvodce obchodování Nasdaq 100 index
Nasdaq 100 je americký akciový index, na kterém jsou kótovány největší společnosti technologického průmyslu. Investování do Nasdaq 100 jako celku je možné díky rozdílovým smlouvám (CFD). Obsah: Co je Nasdaq 100? Svátky na Nasdaq 100 v roce 2022 Složení indexu Nasdaq 100 Výkonnost...
Jak na obchodování se zlatem - Pro rok 2023
Chcete investovat do zlata? Máte dvě možnosti: můžete drahý kov fyzicky koupit (slitky, šperky) nebo můžete investovat na trzích a pokusit se dosáhnout potenciálního zisku při růstu ceny zlata nebo při jeho poklesu, pokud obchodujete s rozdílovými smlouvami (CFD). Obchodování se zlatem sa...
Zobrazit vše