Jak Investovat do Akcií v roce 2023

Admirals
17 Min. čtení

Akcie a akciové indexy byli v zájmu médií koncem roku 2018. V posledním kvartálu roku 2018 přišla první výraznější korekce cen akcií od doby po finanční krizi 2008-2009 a několika vlnách kvantitativního uvolňování (QE).

I přes tuto cenovou korekci je investování do akcií nadále zajímavé a akcie mají místo v každém široce diverzifikovaném portfoliu. Pokud se zajímáte o akciové trhy a investování, tak vás v tomto článku čeká spousta důležitých informací:

  • O investování do akcií obecně
  • O tom, co je třeba promyslet a ujasnit si, předtím než s investováním začnete
  • O tom, co se musíte naučit, abyste věděli, jak na akcie
  • A nakonec několik tipů od chytrých investorů, kteří vědí, jak na dlouhodobé investování do akcií

Investování do akcií

Vědět, jak investovat do akcií, znamená také získávat informace o různých faktorech, které ovlivňují ceny akcií, včetně ekonomických a tržních ukazatelů, studium finančních výkazů vybraných firem a určování trendů na burze cenných papírů.

Také to obnáší pochopení rizik, která souvisí s tím, abyste se naučili s akciemi obchodovat, a rozpoznání, které kategorie akcií fungují nejlépe pro vaše potřeby.

Dlouhodobá investice do akcií

Naučit se investování na burze, stojí za to. Různé studie ukazují, že akcie patří mezi nejrychlejší způsoby, jak akumulovat bohatství.

Ze studie společnosti Raymond James vyplývá, že od roku 1926 akcie v průměru přinesly investorům výnos okolo 10% ročně. Ve stejném časovém období vládní dluhopisy přinesly průměrný roční výnos mezi 5% - 6%.

Hodnota akcií tedy roste rychleji a silněji než dluhopisy nebo spoření na bankovních účtech na peněžním trhu.

Podle údajů z New Yorské univerzity, 100 USD investovaných do akcií, dluhopisů a fondů peněžního trhu v roce 1928, na které byste nesáhli, by do konce roku 2018 přineslo do portfolia následující částky:

  • Akcie: 382850,- USD
  • Pokladniční poukázky: 2063,- USD
  • Dluhopisy: 7309,- USD

Akcie investice - Apple pro začátečníky

Akcie je cenný papír, kterým si de facto koupíte podíl ve společnosti. Na jedné straně stojí akciová společnost, která chce kapitál a na druhé straně investoři, kteří se koupí akcie stanou akcionáři. Akciová společnost tak získá kapitál a investor práva a šanci na zhodnocení kapitálu, který do akcií investoval. Pro individuálního investora jsou zásadní 2 věci:

  1. Máte hlasovací právo na valné hromadě. Vzhledem k objemu akcií, který je normální člověk schopen nakoupit je tento bod spíše pro informaci. S velkou pravděpodobností se nestane, že nakoupíte tolik akcií, abyste měli reálnou sílu ovlivňovat chod společnosti skrz valnou hromadu.

  2. Máte nárok na dividendu (pokud se společnost rozhodne dividendu vyplácet).

Investujte do nejlepších světových nástrojů

Tisíce akcií a ETF na dosah ruky

 

Akcie Investování - Styly obchodování

K akciím můžete přistoupit jako ke kterémukoliv jinému obchodnímu nástroji. To znamená, že akcii můžete:

  • Nakoupit - nejčastější způsob. Máte nárok na dividendu (pokud jí společnost vyplácí)

  • Prodat - v praxi se děje u krátkodobějších spekulací. Můžete narazit na problém, že váš broker nebude mít akcii k dispozici a v takovém případě ji ani nebudete moci prodat.
    Pokud budete prodanou akcii držet v době výplaty dividendy, tak dividendu zaplatíte vy.

Pokud chcete akcie prodávat, je lepší to udělat skrze CFD na konkrétní akcii. Tím úplně eliminujete 2 výše uvedená rizika.

Jelikož se soustředíme hlavně na investování do akcií, tak nás především zajímá jak akcie nakupovat. Akciový investor totiž nakoupí podíl ve společnosti na delší dobu a sleduje, jak se jeho vybrané společnosti daří.

Základní druhy akcií

Pro úplnost je potřeba zmínit, že existuje několik druhů akcií. Nemusíte se ale bát, že by to bylo nějak složité.

Když se rozhodnete pro investování na burze, tak se realisticky dostanete do styku s:

  • Kmenovou akcí - To je standardní akcie, tak, jak si ji představuje většina lidí.
  • Přednostní akcií - Tento typ akcií lze u určitých společností koupit na burze. Tato akcie Vám dá přednost (před držiteli kmenových akcií) při výplatě dividendy a případné výplatě zůstatku, kdyby společnost zkrachovala.

Možná i ze svého zaměstnání znáte zaměstnanecké akcie - To je další druh akcie. Ten ale na burze nekoupíte. Na zaměstnanecké akcie mají nárok jen zaměstnanci akciové společnosti a nesou s sebou typicky omezení převoditelnosti a možnosti odprodeje.

Jak investovat do akcií - doba trvání obchodu

Stejně jako u jiných obchodních nástrojů, tak i u akcií se rozlišuje obchodování podle doby jeho trvání. Nejčastěji se setkáte:

  • Scalping - nakupujete / prodáváte akcie ve velkém objemu a držíte je na krátkou dobu (řády sekund až minut). Pro tento styl obchodování je lepší využít ETF na akcie.

  • Intradenní obchodování - nakupujete / prodáváte akcie a držíte je maximálně do konce obchodního dne. Pro tento styl obchodování je lepší využít ETF na akcie.

  • Střednědobé obchodování - nakupujete / prodáváte akcie a držíte je několik dnů maximálně týdnů.

  • Dlouhodobé investování - nakupujete / prodáváte akcie a držíte je několik týdnů maximálně měsíců.

  • Investice dividendové akcie - v tomto případě akcie pouze nakupujete, protože chcete být vlastníkem podílu ve společnosti a inkasovat dividendy. Akcie společnosti nakupujete s dlouhodobým výhledem v řádu roků.

U prvních 4 výše uvedených přístupů bude hlavním motivem nákupu či prodeje akcií očekávání změny ceny, z kterého budete chtít profitovat.
U investice do dividendových akcií budete chtít především najít společnost, která má dlouhodobou stabilitu a dlouhodobě vyplácí dividendy. Pokud se vám podaří akcie takové společnosti nakoupit na nízkých cenách, tak navíc můžete profitovat na změně ceny.

Jak investovat do dividendových akcií

Jak už jsme napsali výše, tak když nakoupíte akcie, tak máte nárok na výplatu dividendy. Investoři do akcií, kteří začínají, se mohou domnívat, že všechny akciové společnosti obchodované na burze vyplácejí dividendu, ale není tomu tak.

Pokud je cílem investora zajistit si pravidelný příjem z dividend, tak se musí prvotně ujistit, zda společnost, jejíž akcie chce nakoupit dividendu vyplácí. Některé společnosti se totiž mohou rozhodnout dividendu nevyplatit a použít kapitál na jiné účely.

Pokud chcete mít dividendu skoro jistou, tak hledejte společnost, která dlouhodobě dividendy vyplácí.

Akciové společnosti mají tzv. dividendovou politiku. V ní kromě jiného deklarují, jak vysokou dividendu plánují vyplatit, kdy ji budou vyplácet (měsíčně, kvartálně, ročně) a kdy je tzv. rozhodný den (majitelé akcií v tento den dostanou dividendu vyplacenu). S tímto je velmi vhodné se při investování do akcií seznámit.

Investoři, kteří se zaměřují na dividendy budou jistě zkoumat výši dividendy. Ta se typicky uvádí v procentech ročně (% p.a.) Toto procento se vypočítá tak, že se vezme aktuální cena akcie. Ta se vydělí výší dividendy.
Logicky tak máte vztah, kdy nižší cena akcie znamená při stejné výši dividendy vyšší procento dividendy.

Příklad:

Řekněme, že 5.9.2019 nakoupíte 10 akcií společnosti Microsoft (MSFT). Cena jedné akcie činí 137,63 USD. Dividenda udávaná společností je 1,84 USD. To znamená, že za každou akcii, kterou vlastníte dostanete od Microsoftu 1,84 USD. Za 10 akcií tedy obdržíte 18,64 USD.

Když vezmete výplatu dividendy pro 1 akcii 1,84 USD a vydělíte to cenou 1 akcie 137,63 USD, tak Vám vyjde (po zaokrouhlení) 1,34% dividendový výnos. Možná si říkáte, že to není extra vysoký výnos. Není. Určitě ale najdete spoustu firem, která vyplácejí vyšší dividendu.

Když chcete začít investovat do akcií, tak není úplně nejlepší hledat společnosti s nejvyšším procentem dividendy. Spíše je vhodné analyzovat podobné firmy a zjistit, co je průměrné procento a hledat společnost, která je mu blíže.

Velmi vysoké procento dividendy bude mít nejspíše nějaký důvod. Pokud to s investováním do akcií myslíte seriózně, tak byste měli vyčíst (zprávy o firmě, výroční zpráva, analýzy), nebo zjistit vlastní analýzou finančních výkazů, proč firma vyplácí nadměrnou dividendu oproti podobným firmám.

Netvrdíme, že firma není schopna nadměrně vysokou dividendu vyplatit, ale dlouhodobě to nejspíš nebude schopna udržet.

Jak se naučit Investování do Akcií

Existuje mnoho možností, jak začít investovat do akcií. Pro nové obchodníky může být velké množství možností až zahlcující. V první řadě je tedy důležité udělat si velkou inventuru svých osobních financí a ujistit se, že jste finančně připraveni obchodovat s akciemi bez rozptýlení.

To znamená udělat si přehled o svých dluzích a případně je zredukovat. Mít naspořeno dostatek peněz k úspěšnému obchodování. Naučit se obchodovat s akciemi znamená také mít povědomí a tom, jakou částku máte k investovanou / naspořenou ve fondech a/nebo na penzijním spoření.

Jakmile máte osobní inventuru hotovou, můžete se zaměřit na následující kroky, abyste mohli začít obchodovat s akciemi:

Investování na burze - Stanovte si své cíle

Váš první krok v učení, jak obchodovat s akciemi, je ujasnit si, kam směřujete. To závisí na několika faktorech, včetně:

  • Vašeho věku
  • Úrovně příjmů
  • Vašich krátkodobých finančních potřeb (například uspořit na svatbu, na příchod nového nové dítě nebo na nový domov)
  • Vašich dlouhodobých finančních potřeb (například spoření na důchod, splacení hypotéky, zahájení podnikání nebo spoření na vysokou školu)

Jakmile jste si stanovili stanovili své cíle, prioritizovali jejich pořadí a stanovili časový rámec pro jejich dosažení, můžete zahájit proces výběru investic do akcií, které splní vaše jedinečné cíle a potřeby.

Online Investice - Stanovte toleranci vůči riziku

Každý obchodník s cennými papíry má při investování komfortní zónu rizika. Zaměřte se na akcie, které nejlépe ošetří riziko, které vás znepokojuje. Ať už je to inflace, daně, likvidita nebo všechny uvedené faktory dohromady.

Namixujte své portfolio aktiv z různých kategorií akcií a snažte se minimalizovat různé druhy rizik spojených s investováním. Pokud ztratíte 10% ve svém akciovém portfoliu a kvůli tomu nemůžete v noci spát, pak buďte při obchodování na burze opatrní.

Investování na burze - co určuje cenu akcie

Ne každý investor do akcií má ve svém hledáčku pouze vydělávání peněz skrze dividendy. Peníze se také dají vydělat na změně ceny akcie. Cenu akcie určuje nabídka a poptávka na burze po akciích dané firmy.

Když je o akcie zájem jejich cena roste, když o akcie není z různých důvodů zájem, tak jejich cena klesá. Teorie hlásá, že všechny dostupné informace o společnosti jsou už zakomponovány do ceny akcie. Nabídku a poptávku tak ovlivňuje budoucí očekávání ohledně firmy. Pokud investoři věří, že společnost má dobré produkty a trhy, kde bude dobře prodávat, tak bude nejspíš o akcie zájem a jejich cena bude růst.

Naopak, pokud se společnosti přihodí něco špatného, nebo ohlásí špatný výhled očekávaného vývoje tržeb, tak lze očekávat, že cena jejích akcií bude klesat.

Na cenu akcií budou také mít dopad faktory mimo firmu. Politická rozhodnutí, úprava regulací / zákonů, všeobecná ekonomická krize, stávky, inflace apod.

Možná už jste slyšeli staré známé přísloví pro obchodování na burze - nakup nízko, prodej vysoko. Můžete sázet pouze na něj a snažit se vybírat akcie (firmy) s růstovým potenciálem, snažit se je koupit levněji a prodat za vyšší cenu a vydělat na rozdílu těchto cen (správně se to nazývá kapitálový výnos). Můžete ale vybírat akcie hlavně kvůli dividendě a případný kapitálový výnos mít jako bonus navíc k dividendám.

Investování na burze - Vytvořte stabilní cíl pro portfolio akcií

Pro nové obchodníky na akciových trzích je dobrou strategií držet se snadných věcí. Za normálních okolností je 10 - 20 dobře prozkoumaných akcií dobrým počátečním portfoliem.

Díky menšímu, více omezenému akciovému portfoliu získáte čas potřebný k důkladnému porozumění jednotlivých akcií. Budete mít dostatek prostoru analyzovat finančních výkazy společnosti a posoudit všechny relevantní rizikové faktory.

Také budete mít čas potřebný k prozkoumání různých typů akcií, jako jsou akcie velkých (large-cap), středních (mid-cap) a malých společností (small-cap) a mezinárodní akcie. Seznámíte se také s různými kategoriemi akciových sektorů specifických pro určitý průmysl, jako je výroba, technologie, finance a spotřební zboží.

Potřebné znalosti pro Investování do Akcií

Vyčkejte než uděláte svůj první obchod s akciemi, dokud nezískáte nějaké znalostní základy obchodování na akciovém trhu. Vytvořte si vzdělávací kontrolní seznam a níže uvedené položky, by v tomto seznamu měli mít nejvyšší prioritu:

  • Poznejte ukazatele

Znalost výrazů, které používají profesionální burzovní obchodníci pro hodnocení akcií, je pro každého seriózního zájemce o obchodování akcií "povinností". Termíny jako je poměr ceny a výnosů (poměr P/E), složená roční míra růstu (CAGR), návratnost vlastního kapitálu (ROE), mohou odhalit vnitřní fungování akcií a nasměrovat vás k rozhodnutí "koupit" nebo "prodat".

Čím více termínům budete rozumět, tím kvalifikovanější rozhodnutí při investování do akcií můžete udělat.

  • Musíte vědět, kde akcie nakupovat

Akcie investice

Akcie můžete koupit různými způsoby, včetně nákupu prostřednictvím makléře nebo online nákupu. Obecně platí, že za obchodní transakci prostřednictvím tradičního makléře zaplatíte více. To je také jeden z důvodů, proč jejich počet výrazně klesá a většina transakcí se děje elektronicky.

Počet brokerů, kteří nabízejí obchodování nebo investice do akcií se v posledních letech zvýšil. Admirals vám například umožňuje obchodovat jak akcie, tak CFD na akcie za jedny z nejlepších podmínek na českém trhu.

Začátkem roku 2019 můžete u Admirals obchodovat více než 3000 CFD na akcie a více než 4000 akcií. Tato nabídka se neustále rozšiřuje. Pokud se ptáte, jak investovat do amerických akcií, tak vězte, že máte přístup na hlavní americké burzy a kromě toho máte s Admirals přístup na přední světové burzy v těchto zemích:

  • Spojené státy americké (NYSE, AMEX, NASDAQ)
  • Rakousko (VIE)
  • Belgie (Euronext)
  • Dánsko (CSE)
  • Finsko (NASDAQ)
  • Francie (Euronext)
  • Německo (Xetra)
  • Nizozemí (Euronext)
  • Norsko (NASDAQ)
  • Portugalsko (Euronext)
  • Španělsko (BME)
  • Švédsko (NASDAQ)
  • Švýcarsko (SWX)
  • Velká Británie (LSE)

Začněte se Spread Bettingem na MetaTrader 5

Spread Betting na nejoblíbenější obchodní platformě světa

 

  • Vyberte si správný typ investičního účtu

Investoři do akcií při obchodování obvykle preferují tradiční hotovostní účet. Jsou však k dispozici další možnosti, včetně maržových účtů (které vám umožňují půjčovat peníze na nákup akcií a tím podstoupit vyšší riziko.)

Jak už jsme zmínili výše, tak s Admirals můžete obchodovat jak akcie, tak CFD na akcie na nejrozšířenější obchodní platformě MetaTrader.

  • Chcete-li používat MetaTrader 4 (MT4) - založte si typ účtu Trade.MT4.
  • Chcete-li používat MetaTrader 5 (MT5) - založte si typ účtu Trade.MT5 nebo Invest.MT5.

Vezměte prosím na vědomí, že obchodování s akciemi je u Admirals dostupné pouze na Invest.MT5 účtu v MT5 - program na obchodování s akciemi.
Všechny ostatní typy účtů společnosti Admirals nabízejí pouze obchodování s akciemi jako CFD!

  • Poznejte typy objednávek na burze cenných papírů

Plnění obchodů na burze závisí na typu objednávek, které použijete. Tržní příkazy jsou nejběžnější formou burzovních obchodů, ale investoři se potřebují seznámit s jinými obchodními příkazy, jako jsou například limitní příkazy nebo trailing stop loss příkazy, u kterých probíhá plnění trochu jinak.

Jak funguje burza

V dnešní době většinu akcií nakoupíte na burze. Pokusíme se rychle a lidsky vysvětlit, co je to burza a jak burza funguje.

Burza je centrální místo pro nákup a prodej. Aby se na ní mohli obchodovat akcie konkrétní firmy, tak ta musí projít nějaký proces na jehož konci může docházet k nákupu a prodeji akcií.

Burza jako instituce je dobrá pro to, že přináší transparentnost a pravidla a standardy pro obchodování. Je také garantem vypořádání obchodů. To znamená, že když si koupíte např. akcii Apple, tak bude veden záznam, že jste vlastníkem akcie a společnost Apple dostane peníze, za které jste akcii nakoupili.

V neposlední řadě, burza také poskytuje data o obchodování, včetně cen a objemů obchodů.

Strategie pro chytré Obchodování s Akciemi

Snad nejlepší způsob, jak strategicky rozvíjet své zkušenosti s investováním do akcií je, představit si ho jako válečnou loď postavenou z osvědčených , osvědčenými a obsažnými akciemi, které budete používat jako brnění při inteligentním investování na akciovém trhu.

Pro tyto účely se zajímejte o firmy se solidním finančním výkonem, které jsou řízeny zkušenými a důvtipnými manažery. Také upřednostněte společnosti, které mají historicky nadprůměrný růst výnosů, jako jsou například Procter & Gamble, American Express a Coca-Cola.

Co je třeba mít neustále na paměti při Investování do Akcií

    1. Udržujte investování do akcií jednoduché

Když začínáte, nevyhledávejte mladé akcie související s technologiemi, protože jsou příliš mladé, riskantní a obtížně se vyhodnocují. Namísto toho vybírejte akcie s 10ti letým výhledem - prozkoumejte jejich výkon za posledních 10 let a odhadněte jejich potenciální výkon na 10 let dopředu.

    1. Garance návratnosti vlastního kapitálu (ROE)

Společnosti, u kterých nemůžete udělat 10ti letý výhled, aby mohli být přesně ohodnoceny, by se neměly do vašeho startovního portfolia dostat.

Stejně tak, byste v něm neměly mít společnosti, které vyžadují spoustu kapitálu. Naopak, zaměřte se na společnosti s nízkými kapitálovými požadavky, protože ty mají tendenci vytvářet výrazně vyšší návratnost.

    1. Myslete na peníze firmy

Hledejte společnosti, které mají dostatek krátkodobých finančních aktiv a vysoký cashflow (peněžní tok). Takové společnosti mají obvykle dostatek finančních prostředků na zaplacení svých účtů a na pokračování růstu a tím vydělávají peníze pro akcionáře, jako jste vy.

    1. Vyžadujte nízké zadlužení

Nízká zadluženost dává společnosti značný prostor pro růst a umožňuje růst výnosů na základě vlastního kapitálu, oproti tomu, kdyby si musela půjčovat peníze.

    1. Klaďte důraz na hodnotu

Zaměřte se na investice do podhodnocených společností s dobrým potenciálem dlouhodobého růstu. Identifikace takových společností není snadná.

Ten kdo zvládne metodiku, že upřednostňuje akcie, které jsou neoprávněně nízko na základě jejich vnitřní hodnoty - podle fundamentální analýzy společnosti, najde dobré tvůrce výnosů, kteří ač jsou podhodnoceni, jsou dobře řízené managementem.

    1. Hledejte dlouhodobý potenciál

Zaměřte se na výběr akcií pouze na základě jejich celkového potenciálu jako společnosti. Jakmile přidáte takovou akcii do svého portfolia, držte se jí po celé roky, nebo dokonce desetiletí, dokud cena akcií bude růst a fundamenty společnosti zůstanou silné. Neřešte, zda jiní investoři vnímají hodnotu akcie, ale zda tato akcie dlouhodobě vydělává peníze.

Investice dividendové akcie

Když se učíte, jak obchodovat s akciemi, zůstaňte rozumní a nehoňte se za vysokou návratností investic, zvláště takových, které jsou považovány za "horké" mediálními prognostiky. Poraďte se s finančním poradcem, vytvořte si plán, který bude pracovat pro vás, a držte se ho - bez ohledu na to, co uslyšíte kolem sebe.

Také si pamatujte, že akcie jsou volatilní. To se prostě děje. Nereagujte na krize trhu emocionálně - vždy si udržte chladnou hlavu a držte se svého dlouhodobého investičního plánu. Pokud při investování na burze přemýšlíte mozkem (a ne emocí chamtivosti a pocitem "všechno vím všechno znám") a podstupujete rozumnou míru rizika, tak musíte se scénářem větších či menších krizí počítat. Pokud taková krize přijde, tak jen dodržte svůj plán pro případ krize (i třeba piloti jsou trénováni na striktní dodržování postupu při krizové situaci - vezměte si z nich příklad).

Ano, je těžké zůstat klidný na volatilním trhu, ale trpělivost je opravdu ctností jak na Wall Street, tak kdekoliv jinde. Vydechněte a nezapomeňte, že akcie historicky odměňují dlouhodobé investory - a to je přesně ten druh obchodníka, kterým se chcete stát.

Přední světová multi-asset platforma


 

Obchodování na Finančních trzích

O Admirals

Admirals je vítězem ocenění a globálně regulovaný Forex a CFD broker. Nabízí obchodování na více než 8 000 finančních nástrojích prostřednictvím nejpopulárnějších obchodních platforem na světě: MetaTrader 4 a MetaTrader 5. Začněte obchodovat ještě dnes!

Jako licencovaný broker [ FCA] poskytujeme nejspolehlivější a velice oblíbené obchodní platformy, pomocí kterých máte snadný přístup k CFD kontraktům, akciím a ETF.

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako investiční poradenství, investiční doporučení, nabídka nebo žádost o jakoukoliv transakci s finančním nástrojem. Vezměte prosím na vědomí, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem žádného současného a budoucího výkonu, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před jakýmkoliv investičním rozhodnutím musíte vyhledat radu nezávislých finančních poradců, abyste se ujistili, že rozumíte souvisejícím rizikům.

TOP ČLÁNKY
Jak investovat do akcií pro začátečníky
Tento jasný a stručný průvodce investováním do akcií představí různá důležitá témata související s investováním na akciových trzích. Naučte se investovat do akcií tím, že se naučíte, jak si otevřít investiční účet, jak si vybrat ty nejlepší akcie a investice, které pro vás fungují, co je to penny st...
Jak koupit akcie Coca Cola - investiční průvodce
Je dobré koupit akcie Coca Coly v roce 2023? Tato přední společnost vyrábějící nealkoholické nápoje kromě toho, že dosahuje pozoruhodných výnosů, vyplácí již několik desetiletí dividendy, pokaždé ve vyšší hodnotě. To z ní činí atraktivní investici. Je to jedna z nejznámějších značek v...
Akcie bank a jak investovat v roce 2023 -> krok za krokem
Zdálo se, že rychlé zvyšování sazeb centrálními bankami přináší dobré zprávy pro bankovní sektor, nicméně mělo i nežádoucí vedlejší účinky, jako například krach banky Silicon Valley, který připomíná finanční kolaps z roku 2008. Je v této situaci vysoké volatility vhodná doba pro inve...
Zobrazit vše