Co je to Bitcoin Cash?

Admirals
9 Min. čtení

Kryptoměny jsou čím dál tím více uznávány, protože mají potenciál stát se nejdůležitějším technologickým posunem od revoluce v internetu. Dva až tři roky zpátky byly kryptoměny považovány ekonomickými a politickými subjekty za přechodný výstřelek.

Nyní v roce 2017 všichni akceptují, že jsou kryptoměny a blockchain technologie, na kterých jsou postaveny, něčím, co "rozruší" finanční a politická zřízení a to takovým způsobem, jaký nemá v naší moderní historii obdobu. Rozsah tohoto dopadu bude tak velký, že bude mít zásadní vliv na naše každodenní žití a na to, jak svět funguje.

Bitcoin vs. Bitcoin Cash

Abychom co nejlépe vysvětlili, co to Bitcoin Cash je, začneme krátkou historií a vysvětlením kryptoměn ze široka, včetně Bitcoinu.

Obchodujte s CFD na digitální měny

Obchodujte 30+ nejlepších digitálních měnových párů s Admirals

 

Co je to blockchain?

Nebudeme zacházet příliš do technických podrobností blockchainu, protože pouze pár lidí, kteří mají programátorské vzdělání, opravdu rozumí, jak blockchain funguje a zadruhé to není zas tak relevantní k našemu tématu, čímž je Bitcoin Cash jako obchodovatelný instrument. Přehled je ale nezbytný, abychom ilustrovali, proč kryptoměny založené na blockchainech, úspěšně generují tažnou sílu a očekává se, že se stanou alternativou/rivalem fiat měnám.

Jak již bylo zmíněno, blockchain je peer-to-peer uchovávání dat a transferová technologie. Specifičtější je to v tom, že data jsou obrovskou digitální knihou, která je uložena a aktualizována na několika počítačích najednou. Tradiční kniha je fyzická účetní kniha, která obsahuje kompletní historii všech finančních transakcí společnosti, teoreticky to však může být historie transakcí jakéhokoliv druhu. Dobrá definice blockchainu je ta od Christiana Cataliniho z MIT, který říká, že "umožňuje shodu pravidelných intervalů opravdového stavu distribuované knihy na vysoké úrovni síti počítačů". Každé úložiště se nazývá "uzel" a každý uzel nemusí ukládat celou knihu, pouze její části. Klíčové uzly ale drží pohromadě celou knihu.

Další zásadní funkce blockchainu je, že knihy jsou zabezpečeny pomocí kryptologie. Celé to funguje velmi komplexně, nicméně klíčové je, že transakce jsou rychle potvrzeny a ověřeny uzly při využití kryptologie - kód založený na matematice. Jakmile je toto provedeno, transakce je v knize uzamčena a aktualizace je distribuována do všech uzlů, které ukládají stejnou část celé knihy.

Co všechno tohle znamená je, že narozdíl od tradičních účetních systémů, kde nikdo nebo pouze pár oprávněných osob může učinit a nahrát transakce, blockchain účetní kniha je dostupná všem - každý může učinit transakci a systém ji ověří. Nespoléhá se tu na jakoukoliv centrální autoritu.

Přední světová multi-asset platforma


 

Krypto vs. fiat měny

Fiat peněžní systém, který je aktuálně světovým monetárním systémem, začal formálně v roce 1931, kdy Velká Británie zrušila zlatý standard a následovala i Amerika v roce 1933. Poslední zbytky zlatého standardu byly rozebrány prezidentem Nixonem v roce 1971. Se zlatým standardem měla měna země hodnotu přímo vůči zlatu a bankovky musely být podpořeny ekvivalentem reálného zlata drženého centrální bankou. Nový fiat systém znamenal, že mohly centrální banky tisknout tolik bankovek, kolik si přály.

Mnozí argumentují, že právě toto umožňuje vládám, zvláště těch zemí, které jsou světově dominantní, manipulovat se světovou ekonomikou, protože mají možnost zvyšovat a snižovat nabídku peněz dle své vůle.

Kryptoměny mají omezený počet jednotek, který je stanoven při jejich spuštění do systému kontrolovaného procesem, který se nazývá "těžení". Tempo těžení je kontrolováno skrze proces počítačů, kteří musejí vyřešit komplexní matematický vzorec, který je těžší a těžší, jak se i zvyšuje počet počítačů, které se snaží vzorec vyřešit. Vyřešení vzorce má za následek spuštění nového "bloku" Bitcoinu. Teoreticky může "těžit" kryptoměny kdokoliv, pokud ví, jak na to a má k dispozici daný hardware. Omezená povaha nabídky předchází devalvaci měny, která se děje, když centrální banky tisknou peníze. Jak se poptávka po omezeném množství jednotek měny zvyšuje, zvyšuje se i jejich hodnota a jednotky jsou jednoduše rozděleny na menší pod-jednotky.

Za druhé systém fiat měn dává finančním institucím určitou moc a to příznivci kryptoměn také pokládají za nebezpečné. V systému fiat měn mají finanční instituce roli několika osob, které mají oprávnění zadat transakce do tradiční účetní knihy. Pokud jsou fiat měny převedeny elektronicky mezi dvěma subjekty, třetí oprávněná strana musí transakci potvrdit, odečíst hodnotu ze záznamu jednoho subjektu a přičíst tuto hodnotu druhému. Bez těchto třetích stran mohou být digitální kopie měn tvořeny donekonečna. Systém odkázán na ověření třetí stranou s omezeným počtem třetích stran je dle podporovatelů kryptoměn neefektivní a je přesmíru vystaven potenciální korupci.

Blockchain technologie nepotřebuje ověření třetí stranou a vytváří objektivní záznam, který nemůže být zmanipulován.

Začněte se Spread Bettingem na MetaTrader 5

Spread Betting na nejoblíbenější obchodní platformě světa

 

Co je to Bitcoin?

Bitcoin je kryptoměna vytvořená v roce 2009 mužem nebo skupinou s názvem 'Satoshi Nakamoto'. Jejich motivace byla nespokojenost s úřadujícím systémem fiat měn a jeho rolí v globální ekonomice a očekávaným posílením struktury geopolitické moci.

Protože je mezi kryptoměnami několik rozdílů, dalo by to na celý samostatný článek. Řekneme si to stručně. Hlavní rozdíl mezi Bitcoinem a dalšími kryptoměnami jako je Litecoin a Ether je takový, že zatím získal nejvíce transakcí. Bitcoin byla první reálná kryptoměna a velmi rychle se rozrostla, jakmile podniky začali přijímat Bitcoin jako druh platby.

Co je to Bitcoin Cash?

Zpráv o Bitcoinu Cash je nyní hojné množství! Tato nová kryptoměna je horkou novinkou a existuje pouze od 1. srpna 2017. Některé kryptoměny se liší od Bitcoinu hodně, jiné méně, zásadní rozdíl u Bitcoinu Cash je, že jeho původ je v Bitcoinu samotném.

  1. srpna 2017 byl na Bitcoinu tzv. Hard Fork a a Bitcoin se rozdělil do dvou nových blockchainů – Bitcoin a Bitcoin Cash. Fork znamená, že do této události měly Bitcoin a Bitcoin Cash identickou historii účetní knihy. Po forku se knihy odlišovaly, což znamená, že nyní existují dvě odlišné kryptoměny.

Obchodujte Bitcoin Cash CFD na světově nejoblíbenější obchodní platformě - MetaTrader 4. Objevte pravou sílu obchodní platformy s naším plugine MetaTrader 4 Supreme Edition – který obsahuje až 60 funkcí navíc. Stáhněte si plugin ještě dnes!

Exkluzivní MetaTrader Supreme Edition

Stáhněte si nejvýkonnější sadu pluginů pro svou oblíbenou obchodní platformu!

 

Proč došlo k Bitcoin Hard Fork?

Blockchain technologie Bitcoinu se spoléhá na data "bloků". Protože je Bitcoin více a více adpotován a objevuje se více transakcí, bloky jsou naplněny rychleji. Rychlost transakcí se zpomalovala, protože nové "bloky" musely být potvrzeny a ověřeny a těžařům to trvalo déle. Stalo se to kapacitním problémem. Velikost bloku Blockchainu musela být zvětšena, což nešlo bez aktualizace softwaru a "forku".

Mezi Bitcoinem a Bitcoinem Cash jsou některé technické rozdíly, jako například velikost bloku, která je u Bitcoin Cash menší. Z pohledu obchodníka je rozdíl v tom, že nyní se jedná o dvě samostatné kryptoměny, dva odlišné finanční instrumenty – BTC (Bitcoin) a BCH (Bitcoin Cash).

Proč obchodovat Bitcoin Cash?

Hlavní lákadlo kryptoměn je jejich relativní volatilita ve srovnání s více vyvinutými fiat měnami. Dalo by se to přirovnat k formujícímu měnovému trhu na steroidech s poptávkou jako na horské dráze. Protože je kryptoměna Bitcoin Cash nová, volatilita se očekává ještě vyšší v následujících týdnech a měsících než na Bitcoinu nebo jiných kryptoměnách jako je Ether, Litecoin nebo Ripple.

Tento potenciál volatility je pro obchodníky s větší tolerancí rizika atraktivní. Obchodování Bitcoinu Cash a jiných altcoinů může poskytnout příležitosti vydělat si, nicméně je nutné si zapamatovat, že vysoká volatilita také vede k vyšším ztrátám. Využijte našich funkcí ochrany před volatilitou a vyzkoušejte si obchodování na demo účtu zdarma s virtuálními financemi než se pustíte do obchodování Bitcoinu Cash na reálném účtu.

Obchodujte s demo účtem bez rizika

Trénujte obchodování s virtuálními fondy

 

Další vlastnost kryptoměn, která je pro obchodníky přívětivá, je jejich nízká korelace oproti tradičním finančním trhům. Protože kryptoměny nejsou součástí systému fiat měn, jejich hodnota není ovlivněna trendy na fiat měnách. A protože nejsou vázány na vládu nebo centrální banku, nejsou ovlivněny ani geopolitickými faktory jako je tomu u každého jiného finančního instrumentu.

Co ovlivňuje cenu Bitcoinu Cash?

BCH - USD, červenec - září 2017

Zdroj: CryptoCompare

Pokud hodnotu Bitcoinu Cash a dalších kryptoměn neovlivňuje monetární politika centrálních bank a geopolitické události, co tedy? Obchodování instrumentu Bitcoin Cash znamená porozumění tomu, co ovlivňuje jeho cenu. I když je tato kryptoměna nová, má druhou největší hodnotu na světě (dle tržní kapitalizace), na prvním místě je Bitcoin. Takže co jí pohání?

  • Směnárny akceptující BHC – když Bitcoin Cash začal, směnárny a peněženky byly zdráhavé, novou kryptoměnu nechtěly. Nyní ho více a více akceptují, což pohání jeho hodnotu a je snadnější ho ukládat a převádět. To je hlavní faktor toho, jak úspěšně bude Bitcoin Cash získávat tažnou sílu. Obchodníci by měli sledovat nové směnárny a poskytovatele peněženek, zvláště ty větší, a jejich oznámení, že začnou přijímat Bitcoin Cash.
  • Tempo těžení – Bitcoin Cash je pro těžaře velmi atraktivní, protože velikost bloku je menší ve srovnání s původním Bitcoinem. Což znamená, že je aktuálně snadnější těžit Bitcoin Cash a je to i více lukrativní. Menší velikost bloku také znamená více transakcí a těžaři vydělávají peníze na transakcích, které obsahují jejich vytěžené bloky.

Jaká je budoucnost Bitcoinu Cash?

Jednoduchá odpověď je, že nikdo doopravdy neví. Jak úspěšný Bitcoin Cash bude a jaký efekt to bude mít na původní Bitcoin je v této fázi nemožné říci. Jediná věc, která může být řečena s jistotou je, že Hard Fork z BTC byl rekordní v rámci existujících transakcí a že to, co se děje, je velmi zajímavý experiment, který nám řekne hodně o budoucnosti kryptoměn, nejenom o Bitcoinu a Bitcoinu Cash.

Menší velikost bloku u Bitcoinu Cash je pro těžaře lákavá, což bude mít dopad na budoucí cenu Bitcoinu Cash stejně jako na cenu ostatních kryptoměn. Pokud Bitcoin/Bitcoin Cash 'Hard Fork' opravdu poukazoval na problém s kapacitou v blockchain technologii, to nám také ukáže čas. Není nemožné, že by BCH předběhl BTC a stal se primárním v řetězu Bitcoinu. Nyní je to všechno spekulace. Co je jisté, situace bude mít za následek potenciálně velmi zajímavé příležitosti pro obchodníky, kteří tolerují vysoké riziko.

Sledujte nás!

A pamatujte, že Admirals je perfektní partner pro obchodování Forexu a CFD akcií, indexů, komodit a dluhopisů – a nyní také kryptoměn!

Obchodujte s CFD na digitální měny

Obchodujte 30+ nejlepších digitálních měnových párů s Admirals

 

Kryptoměny

O Admirals

Jako licencovaný broker poskytujeme nejspolehlivější a velice oblíbené obchodní platformy, pomocí kterých máte snadný přístup k CFD kontraktům, akciím a ETF.

TOP ČLÁNKY
Co je Dogecoin? Zjistěte, kde koupit Dogecoin a mnohem víc!
O kryptoměně Dogecoin jste již pravděpodobně slyšeli. O kryptoměně, která byla původně považována za vtip a stala se slavnou měnou - ano, to je Dogecoin. Dogecoin nebyl jen meme nebo dokonce úplně vtip. Má svůj vlastní specializovaný blockchain a systém proof of work, stejně jako každá jiná kryptomě...
Kryptoměny vs Tradiční Investování - Bitcoin vs. Zlato
Kryptoměny jsou dalším krokem ve finanční evoluci. BTC je první decentralizovanou digitální měnou, která je založená na systému fungujícím bez centrální banky nebo bez jediného administrátora, a proto je pokroková v obchodování na finančních trzích.Online obchodování měn se posunulo na další úroveň....
Nejlepší Indikátory pro Kryptoměny CFD
Jaký je nejlepší ukazatel pro kryptoměny? Existuje mnoho typů indikátorů pivotních bodů, které jsou k dispozici ve světě obchodování, například standardní indikátory jako je Fibonacci a Murrey Math.To samé platí ve světě kryptoměn. Co pro vás funguje na jiných trzích, by mělo také fungovat s kryptom...
Zobrazit vše