Co je Monero

Admirals
6 Min. čtení

Zdroj: Shutterstock

Nové kryptoměny se vytváří každý den, nebo alespoň to tak vypadá. Nicméně, ne všechny ne-Bitcoinové kryptoměny mají svůj původ v roce 2017 a dříve....

Vezměte si například Monero (XMR), kryptoměnu, která ve skutečnosti začala v roce 2014 a poskytovala klíčové výhody v oblasti soukromí.

Tento článek vysvětluje klíčové myšlenky, vlastnosti, výhody a výzvy, kterým Monero čelí v konkurenčním světě kryptoměn.

Co je Monero?

Monero je kryptoměna, která byla spuštěna v roce 2014. Je zaměřena na ochranu soukromí a funguje jako open-source na konceptu blokových řetězců.

Otevřený zdroj neboli open-source znamená, že technologie a software jsou vytvářeny, testovány a zlepšovány prostřednictvím spolupráce uživatelů. Podle samotného programu Monero přispělo k projektu více než 240 vývojářů, z nichž 30 bylo označeno za "základní" skupinu.1

Blockchain má stejnou technologii logiky, která se používá pro většinu digitálních měn: je to základní logika kryptoměn a poskytuje tak veřejnou knihu pro všechny transakce v síti.

V neposlední řadě je Monero známa svým soukromím, protože byla postavena s nedostatečnou transparentností-účelově. Byla nakonfigurována tak, aby skrývala identitu odesílatelů, příjemců a výši každé transakce.

Mnozí se teď možná ptají: nemá být Bitcoin anonymní? Ano, ale realita je zdánlivě odlišná ...

Jak se Monero liší od Bitcoinu?

Bitcoin je známý svou anonymitou, ale existují limity na soukromí, které nabízí. Bitcoin zaznamenává jak obě Bitcoinové adresy, tak i transakce na blokové řadě, která otevírá data veřejnosti.

Klíčovým bodem je, že adresy nejsou zcela soukromé, přestože Bitcoin používá falešné názvy a adresy. Proč?

Jednoduše proto, že adresy Bitcoinu a transakce jsou zaznamenávány v blokové řadě, což je činí veřejně dostupnými a sledovatelnými. V podstatě to znamená, že existuje možnost, že transakce mohou být potenciálně spojeny s identitou reálné osoby.

Monero nabízí více soukromí než Bitcoin, protože její transakce jsou skryty za kryptografií, která chrání adresy a převáděné částky. V podstatě jsou všechny Monero transakce zakryté, což zvyšuje soukromí všech svých uživatelů.

Jak Monero ochraňuje soukromí?

Monero vychází z takzvaných vyzváněcích podpisů a tajných adres, které pomáhají zakrýt totožnost odesílatele a příjemce. Podpisy vyzvánění vytvářejí směs klíčů účtu uživatele s veřejnými klíči z bloků Monera. Třetí osoby tedy nemohou určit, který klíč je od veřejnosti a který je od uživatele, čímž se odstraní možnost propojit dohromady uživatele a podpis.

Monero kombinuje všechny své mince s každou transakcí, což je něco, co jiné kryptoměny např. Dash (DSH) a Zcash (ZEC) nemají. Pomlčka kombinuje transakce, aby se snížila pravděpodobnost, že bude identifikována identita uživatele. Zcash také nabízí uživatelům možnost zadržet jejich totožnost a neuvádí hodnotu transakce.

Hlavní rozdíl je v tom, že nastavení soukromí Zcash je volitelné, zatímco Monero má soukromí v základním nastavení. Jiné kryptoměny se ve výchozím nastavení nesměšují, což vyvolává podezření, když se mince smíchají.

Monero odstraní podezření, protože všechny mince jsou smíšeny a informace jsou automaticky skryty. Uživatelé, kteří chtějí zůstat anonymní, by měli používat Monero.

Jaké jsou výhody a nevýhody soukromí?

Vysoká úroveň soukromí nabízí mnoho výhod.

Každá mince nebo jednotka Monero je zaměnitelná, stejně jako měna používaná ve vašem místním obchodě. Jednoduše vám je jedno, pokud obdržíte minci X nebo minci Y, protože jsou stejné.

Možná vás napadá otázka: Neplatí to náhodou pro všechny kryptoměny? Možná vás překvapí, když zjistíte, že odpověď je ne.

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

 

Bitcoiny jsou zaznamenány v blokové liště, která zobrazuje historii transakcí. To znamená, že mince mohou být spojeny s určitými událostmi, a to i s negativními, jako je krádež. Tyto mince by se mohly stát méně žádoucí.2

Toto je místo, kde Monero dělá zásadní rozdíl v důsledku důrazu na soukromí. To znamená, že dvě mince XMR nelze vzájemně odlišit na základě historie transakcí.

To je současně také výzvou pro Monero, protože její síla v oblasti ochrany soukromí ji činí oblíbenou mincí pro pochybné trhy potenciálně spojené s drogami a hazardními hrami.

Jak se tvoří nové Monero mince

Vytvoření nových Monero mincí je dokončeno procesem "těžení", což je obvyklý způsob, jakým mohou kryptoměny odměňovat účastníky při zaznamenávání blokových transakcí. Doba, kterou potřebuje Monero k dokončení jednoho bloku, je přibližně dvě minuty.

Monero nabíz příležitost těžit mince s několika klíčovými rozdíly. Těžba Monera nevyžaduje specifický hardware a může být použita na všech předních platformách včetně systémů Windows, Android, Linux a macOS.3

Používá algoritmus důkazu práce (Proof-of-Work), který byl navržen tak, aby se ujistil, že je přístupný širšímu okruhu procesorů. To znamená, že těžba je otevřena různým stranám, a to nejen velkým těžebním tahounům, které se zaměřují výhradně na těžení mincí.

Jedná se o jednu z hlavních výhod těžby Monero v porovnání s jinými kryptoměnami: proces může být dokončen na standardním počítači, než na jednom, který vyžaduje oslnivé rychlosti.

Možná se divíte, jaká je odměna za těžbu. Těžařům se nabízí "trvalá bloková odměna", což znamená, že vždy bude minimální odměna 0,3 XMR.

Hlavní výhodou těžby nových mincí je jednoduchá: poskytuje horníkům pobídku, která zajišťuje, že se blokového procesu účastní dostatek účastníků.

Relativně řečeno, 0,3 XMR bude představovat menší část celkového XMR v oběhu, což znamená, že jde o dezinflační kryptoměnu. Do roku 2023 bude inflace přibližně 1% a od té doby se bude dále snižovat.4

Jaký je pohyb ceny XMR?

Monero (XMR) zaznamenal svůj spravedlivý podíl na volatilitě, stejně jako ostatní kryptoměny. Je tedy zřejmé, že jeho cena byla nízká, když začala tehdy v lednu 2015 a to zhruba čtvrtinu dolaru (0,25 dolaru).

Monero se také v roce 2017 těšil obrovskému nárustu, podobně jako Bitcoin a další kryptoměny. V květnu 2017 se cena zvýšila až na 65 dolarů před impulzivní cenovou akcí v srpnu nad hranici 150 dolarů.

Jen o několik měsíců později pokračoval trend vzestupu a cena se v prosinci 2017 vyšplhala až na 475 dolarů. V současné době se jedná o historicky nejvyšší cenu a cena od té doby stagnuje někde uprostřed, a to tak kolem 200 dolarů.

Je možné obchodovat s Monerem?

Určitě ano! Není to jen o dlouhodobém investování do kryptoměn. Můžete také obchodovat s kryptoměnami CFD-krátkodobě. Admirals nabízí Monero CFD! Obchodujte s derivátem této velmi populární kryptoměny na nejvýznamnějších obchodních platformách světa - MetaTrader 4 nebo MetaTrader 5.

Co dál?

Zdá se, že vzhledem k důrazu na soukromí ve světě kryptoměn našel Monero pevné místo. Ale kdy a jaký dopad bude mít na cenu ukáže čas. Analýza grafů je jen jedním ze způsobů, jak mohou obchodníci předpovídat budoucí cenové pohyby.

Ujistěte se, že si prohlédněte naše odborné články týkající se analýzy grafů, technické analýzy, fundamentální analýzy a řízení rizik, abyste na obchodování byli lépe připraveni.

Doporučujeme také nejprve otestovat své obchodní plány a strategie na demo účtu.

Demo účet bez rizika

Zaregistrujte se na bezplatný online demo účet a osvojte si obchodní strategie

 

Odkazy:

  1. Get Monero
  2. Coindesk
  3. Investopedia
  4. Coindesk

O Admirals

Jako licencovaný broker poskytujeme nejspolehlivější a velice oblíbené obchodní platformy, pomocí kterých máte snadný přístup k CFD kontraktům, akciím a ETF.

TOP ČLÁNKY
Co je Dogecoin? Zjistěte, kde koupit Dogecoin a mnohem víc!
O kryptoměně Dogecoin jste již pravděpodobně slyšeli. O kryptoměně, která byla původně považována za vtip a stala se slavnou měnou - ano, to je Dogecoin. Dogecoin nebyl jen meme nebo dokonce úplně vtip. Má svůj vlastní specializovaný blockchain a systém proof of work, stejně jako každá jiná kryptomě...
Kryptoměny vs Tradiční Investování - Bitcoin vs. Zlato
Kryptoměny jsou dalším krokem ve finanční evoluci. BTC je první decentralizovanou digitální měnou, která je založená na systému fungujícím bez centrální banky nebo bez jediného administrátora, a proto je pokroková v obchodování na finančních trzích.Online obchodování měn se posunulo na další úroveň....
Nejlepší Indikátory pro Kryptoměny CFD
Jaký je nejlepší ukazatel pro kryptoměny? Existuje mnoho typů indikátorů pivotních bodů, které jsou k dispozici ve světě obchodování, například standardní indikátory jako je Fibonacci a Murrey Math.To samé platí ve světě kryptoměn. Co pro vás funguje na jiných trzích, by mělo také fungovat s kryptom...
Zobrazit vše