Co je Dash?

Admirals
5 Min. čtení

Zdroj: Shutterstock

Dash s Bitcoinem a jinými hlavními kryptoměnami sdílí mnoho funkcí: hlavní je možnost odeslat digitální podobu finančních prostředků prostřednictvím internetu.

Mezi Dash a Bitcoinem existují některé klíčové rozdíly, včetně rychlosti, nákladů a struktury řízení - s tím, že Dash se ve všech těchto případech může vytáhnout.

Tento článek vysvětluje klíčové myšlenky, vlastnosti, výhody a výzvy, kterým Dash čelí v konkurenčním světě kryptoměn.

Co je Dash

Dash (DASH) je zdrojově otevřená (open-source) kryptoměna, která spatřila světlo světa v roce 2014, nabízí uživatelsky přívětivá a škálovatelná řešení ("open-source" znamená, že technologie a software jsou stavěny, testovány a zlepšovány při spolupráci uživatelů).

Obě kryptoměny Dash i Bitcoin umožňují nakupovat online a pracovat s blokovými řetězci, které se starají o každou transakci (bloková logika je základní logika, která stojí za kryptoměnami a poskytuje veřejný žebříček pro všechny transakce v síti.)

Stejně jako Bitcoin, tak i Dash nabízí anonymitu, neboť není nutné zveřejňovat osobní údaje, například jméno a adresu. Transakce však není veřejná, což je zásadní rozdíl oproti Bitcoinu.

Dash poskytuje silné funkce šifrování, které umožňují soukromí ve své blokové řadě, konkrétně je to možnost PrivateSend. Hlavní rozdíl od Monera je, že tato volba není vestavěná funkce.

Dash pracoval na zlepšení v oblasti kryptoměn mnoha způsoby. Jednoduše řečeno, Dash intenzivně pracoval na zlepšení Bitcoinových nedostatků. Podívejme se na tyto hlavní rozdíly.

Je Dash alternativou k Bitcoinu?

Dash se podařilo zlepšit původní myšlenku Bitcoinu mnoha způsoby, včetně rychlosti, nákladů a správy. Podívejme se na ně postupně.

Rychlost: Rychlost transakce s Dashem je s Bitcoinem nesrovnatelná. Zatímco potvrzení Bitcoin transakce může trvat až 10 minut nebo dokonce více, Dash dokáže dokončit podobnou transakci za pouhé 4 sekundy. Rozdíl v rychlosti je určitě pozoruhodný.

Náklady: Pokud jde o náklady, Dash se podařilo překonat Bitcoin o velké rozpětí. Bitcoin transakční poplatky jsou zřejmě kolem $ 6. Společnost Dash se podařilo drasticky snížit tyto poplatky na méně než polovinu amerického dolaru, i když se očekává, že tyto poplatky se přes větší počet transakcí mírně zvýší.

Správa: Dash nabízí jasný způsob, jak lze i nadále ve vývoji mince pokračovat bez nutnosti tzv. "rozvětvení" neboli "Fork". Bitcoin se setkal s několika větveními, což je situace, kdy jsou implementována dvě různá řešení. Bitcoin Cash je příklad odlišné mince, která se odděluje od hlavní Bitcoin mince. Společnost Dash řídí tento proces prostřednictvím hlasovacího systému, který umožňuje provádět změny poměrně rychle bez nutnosti větvení.

Jak se vytváří nové Dash mince?

Vytvoření nových mincí je dokončeno procesem "těžení", což je obvyklý způsob, jakým mohou kryptoměny odměňovat účastníky při zaznamenávání blokových transakcí. Doba, která je potřeba k překonání jednoho bloku, je méně než dvě a půl minuty.

Nově vytvořené Dash mince jsou rozděleny do tří skupin: těžaři, Masternods a vývojový tým:

  • Těžaři: asi 45% nových mincí je odměněno těžařům za pobídku, aby se zajistilo, že se do blokového procesu účastní dostatek počítačů.
  • Masternods obdrží asi 45% mincí.
  • Zbývajících 10% půjde do fondu a podporuje marketing, podporu zákazníků a samotný vývojový tým.

Co jsou Masternods?

Masternods (Super uzly) jsou známé jako algoritmy Proof-of-Stake (PoS), což je koncept, který umožňuje osobě dolovat nebo potvrdit blokové transakce podle toho, kolik mincí drží.

Bitcoin, například, je založen na konceptu Proof of Work (PoW), což znamená, že bloky musí být ověřeny všemi uzly uvnitř sítě.

Masternods se od standardních uzlů liší, protože snižují počet uzlů potřebných pro přístup k transakci. Tím se celkový počet zvládne a řeší problémy s škálovatelností transakcí.

Masternods dostávají pro svou práci jasný ekonomický podnět: obdrží 45% mincí a také vliv na budoucí směr a průběh mince prostřednictvím výše zmíněného modulu řízení.

Na rozdíl od normálních se Masternods nespoléhají na PoW, aby zajistili síť, nastavili si povinnosti druhého stupně, jako je privátní zasílání (PrivateSend), instantní zasílání (InstantSend) a výše uvedené funkce správy.1

Co je privátní zasílání (PrivateSend) a instantní zasílání (InstantSend)?

Dash má dvě doplňkové funkce a jsou to PrivateSend a InstantSend, které se spoléhají na správu Masternods. Tyto dvě funkce mají specifické výhody vysvětlené níže. 2

Vysvětlit koncept InstantSend je velice snadné, protože umožňuje, aby byly přenosy odesílány okamžitě: přenos je odeslán za méně než vteřinu. Uživatel platí poplatek za tuto službu: stojí 3 centy.

Název funkce vše vysvětluje. Přesné data přenosu jsou skryté, například informace o odesílateli a příjemci. Jak je to možné? PrivateSend smíchá všechny transakce navzájem, čímž je mnohem obtížnější sledovat přesnou platební stopu.

Jaký je cenový vývoj Dash coinu?

Dash(DASH) ukázala volatilní cenové pohyby od roku 2017, podobně jako ostatní kryptoměny. V letech 2014 až 2016 došlo k pomalému zahájení kryptoobchodu, avšak na začátku roku 2017 došlo k nárůstu cen.

Dash překročil magickou hranici 100 dolarů v březnu 2017, ale tento první vzestupný krok byl jen začátek. V květnu dosáhl 200 dolarů a v srpnu udělal další krok na 400 dolarů.

V příštích třech měsících se cena pohybovala v rozmezí od 250 do 400 USD. V listopadu 2017 byla cena stále stoupající a zastavila se až cena dosáhla téměř 1600 USD.

To bylo maximum a v současné době se Dash pohybuje někde kolem hranice 330 USD.

Co dalšího pro Dash?

Díky důrazu na rychlost, náklady, soukromí a správu, se zdá, že Dash našel v oblasti kryptoměn pevné místo. Zda bude moci rozšířit svou použitelnost se teprve uvidí.

Když už mluvíme o ceně, analýza grafů je jen jedním ze způsobů, jak mohou obchodníci předpovídat budoucí cenové pohyby.

Obchodujte Dash CFD s Admirals

Dobrou zprávou je, že s Admirals můžete obchodovat Dash CFD spolu s dalšími CFD kryptoměnami a širokou škálou dodatečných finančních produktů. Prozkoumejte naši nabídku produktů!

Ujistěte se, že si prohlédnete naše odborné články týkající se analýzy grafů, technické analýzy, fundamentální analýzy a řízení rizik, abyste byli na obchodování lépe připraveni.

Doporučujeme také nejprve otestovat Vaše obchodní plány a strategie na demo účtu.

Demo účet bez rizika

Zaregistrujte se na bezplatný online demo účet a osvojte si obchodní strategie

 

1 https://www.investinblockchain.com/what-is-dash/

2 https://www.bitcoinbeginner.com/blog/what-is-dash/

O Admirals

Jako licencovaný broker poskytujeme nejspolehlivější a velice oblíbené obchodní platformy, pomocí kterých máte snadný přístup k CFD kontraktům, akciím a ETF.

TOP ČLÁNKY
Co je Dogecoin? Zjistěte, kde koupit Dogecoin a mnohem víc!
O kryptoměně Dogecoin jste již pravděpodobně slyšeli. O kryptoměně, která byla původně považována za vtip a stala se slavnou měnou - ano, to je Dogecoin. Dogecoin nebyl jen meme nebo dokonce úplně vtip. Má svůj vlastní specializovaný blockchain a systém proof of work, stejně jako každá jiná kryptomě...
Kryptoměny vs Tradiční Investování - Bitcoin vs. Zlato
Kryptoměny jsou dalším krokem ve finanční evoluci. BTC je první decentralizovanou digitální měnou, která je založená na systému fungujícím bez centrální banky nebo bez jediného administrátora, a proto je pokroková v obchodování na finančních trzích.Online obchodování měn se posunulo na další úroveň....
Nejlepší Indikátory pro Kryptoměny CFD
Jaký je nejlepší ukazatel pro kryptoměny? Existuje mnoho typů indikátorů pivotních bodů, které jsou k dispozici ve světě obchodování, například standardní indikátory jako je Fibonacci a Murrey Math.To samé platí ve světě kryptoměn. Co pro vás funguje na jiných trzích, by mělo také fungovat s kryptom...
Zobrazit vše