Změna maržových požadavků před zasedáním OPEC

Duben 06, 2020 13:15

Vážení obchodníci,

30. března dosáhla ropa WTI 17letého minima 19.02 USD za barel. V současné době je trh nejistý, jelikož Rusko a Saúdská Arábie debatují o snížení produkce ropy o 10 milionů barelů denně, aby zabránily dalšímu poklesu cen uprostřed pandemie koronaviru.

Saúdská Arábie rovněž vyzvala k mimořádnému zasedání OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu), dále i Rusko a další výrobce, kteří nejsou členy OPEC, s cílem dosáhnout spravedlivé dohody o stabilizaci trhů s ropou. Setkání se uskuteční 6. dubna 2020 prostřednictvím videokonference.

V reakci na nejistotu trhu vyvolanou touto situací provedeme dočasné změny našich obchodních podmínek pro profesionální klienty.

Na retailové klienty s pákovým efektem 1:10 nebo nižším, se tyto podmínky nevztahují a budou i nadále podléhat bezpodmínečné ochraně záporného zůstatku na účtu. Je však důležité, aby všichni klienti byli při mimořádných událostech na trhu opatrní. V tomto článku uvádíme několik tipů, jak řídit svá rizika.

Změny pro profesionální klienty

Od soboty 4. dubna 2020 až do následného oznámení, omezíme maximální pákový efekt dostupný profesionálním klientům na níže uvedených CFD instrumentech:

  1. WTI Crude Oil Spot
  2. Crude Oil West Texas Futures
  3. Brent Crude Oil Spot
  4. Brent Crude Oil Futures

Pro hodnotu pozice do 500 000 EUR (USD, CHF nebo ekvivalent v jiné měně) bude maximální pákový efekt 1:50.

Pro hodnotu pozic převyšující výše uvedených 500 000 EUR bude pákový efekt 1:10

Změny maržových požadavků se budou vztahovat na všechny nové i současně otevřené pozice na výše zmíněných instrumentech a budou mít vliv na výši Vaší současné marže. Doporučujeme pečlivě zkontrolovat stav Vašeho účtu.

Tato změna na klientských účtech bude provedena po otevření trhů 6. dubna. Klienti, kteří si chtějí zachovat otevřené pozice a vyhnout se tak jejich likvidaci (stop out), by měli zvážit převod dostatečného množství prostředků na jejich obchodní účet prostřednictvím okamžitých platebních možností (např. vklad kreditní kartou).

Výjimky ze změn obchodních podmínek

Zároveň si vyhrazujeme právo dalších změn obchodních podmínek v závislosti na situaci na trzích.

Vzhledem k pravděpodobnosti, že nouzové zasedání OPEC povede k neobvyklým tržním podmínkám a/nebo výjimečným pohybům na trhu, připomínáme, že zásady ochrany záporného zůstatku účtu se na profesionální klienty nevztahují v neobvyklých tržních podmínkách.

Jak řídit riziko během extrémní volatility na trhu

Doporučujeme, aby retailoví i profesionální klienti zkontrolovali svou expozici na všech zmíněných instrumentech a před nadcházející událostí ji v případě potřeby upravili na přijatelnou úroveň rizika.

Vezměte prosím na vědomí jak zvýšená rizika v období zasedání OPEC tak i další rizikové faktory jako:

  • Výrazné pohyby cen a tvoření gapů na trzích, zejména v případě ropy
  • Omezená likvidita, což může mít za následek výrazně širší spread, odmítnutí objednávek a slippage
  • Výrazně vyšší overnight poplatky (Swapy)

S ohledem na tuto skutečnost je vhodné zkontrolovat všechny otevřené pozice a zajistit, aby měly odpovídající pokyny zastavení ztráty (Stop Loss), které můžete kdykoli bezplatně upravit.

Také zvažte, zda chcete uzavřít některé pozice, úplné nebo částečné, a/nebo provést vklad na svůj obchodní účet, abyste si vytvořili rezervu v případě zvýšené volatility.

Doporučujeme pravidelně kontrolovat podrobnosti zmíněných instrumentů v sekci Specifikace kontraktu, jelikož za neobvyklých tržních podmínek mohou být příslušné swapy, jakož i velikosti obchodů nebo obchodní hodiny změněny bez specifického oznámení.

V posledně řadě vezměte na vědomí, že pokyny k zastavení ztráty jsou nástrojem k automatizaci uzavření Vaší pozice - nejsou zárukou určité výstupní ceny pozice a klienti by si měli být stále vědomi vysokého rizika gapů v tržních cenách během volatilního období. Další informace o možnostech řízení rizik naleznete zde.

Mnoho obchodních úspěchů přeje,

Admiral Markets

Avatar-Admirals
Admirals Správa Vašich výdajů, investic a financí na jednom místě.

Admirals je více než jen broker, je finančním centrem, které nabízí širokou škálu finančních produktů a služeb. Jednoduší přístup k osobním financím, se správou výdajů a investic. To vše na jednom místě!