Jak na obchodování ropy CFD | V ROCE 2023

Carolina Caro Mora
15 Min. čtení

Jak investovat do ropy? Do ropy lze investovat třemi způsoby: prostřednictvím obchodování s futures, prostřednictvím rozdílových kontraktů (CFD) nebo investováním do společností či ETF souvisejících s ropným sektorem.

Cena ropy Brent se v únoru 2022 poprvé od roku 2014 vyšplhala nad 100 dolarů za barel.

Na začátku dubna 2023 OPEC oznámil nové snížení produkce, aby zastavil pokles cen ropy, které se dostaly na dvouleté minimum. Toto rozhodnutí bylo na trzích okamžitě cítit.

Investování do ropy na burze

Věděli jste, že ropa je jednou z nejoblíbenějších komodit profesionálních obchodníků? Je to proto, že WTI a Brent poskytují atraktivní pohyby pro intradenní i swingové obchodníky. Pokud máte zájem investovat do ropy, nenechte si ujít tento článek, ve kterém vám prozradíme všechny možnosti, které máte na dosah ruky.

Ropa je fosilní palivo. Je to nerafinovaná ropa, která pochází z průzkumných vrtů. Skládá se z uhlovodíkových ložisek a různých organických materiálů a lze ji rafinovat na ropné produkty, jako např:

  • Benzín
  • Nafta
  • Petrochemické výrobky (např. plasty)
  • Hnojiva

Ropa je základní a klíčovou složkou světového hospodářství. Má zásadní vliv na náš každodenní život a je hojně sledována ekonomy, společnostmi a obchodníky. Jak ale cena ropy ovlivňuje akciový trh?

Vývoj cen ropy je důležitý, protože:

Když ropa zdraží, přímo to snižuje kupní sílu spotřebitelů a nepřímo to zvyšuje náklady na produkty, které se z ropy vyrábějí nebo které podniky používají k jejich výrobě.

✔️ Pokud jsou ceny ropy vysoké, mohou brzdit hospodářský růst, protože mohou způsobit vyšší než očekávanou inflaci a zvýšení úrokových sazeb. 

✔️ Díky nižším cenám ropy jsou výrobky cenově dostupnější. To stimuluje hospodářský růst, protože snižuje riziko inflace a růstu vysokých úrokových sazeb.

✔️ Velmi nízké ceny ropy mohou způsobit, že producenti sníží současnou těžbu a pozastaví nové ropné projekty.

Chcete se naučit investovat? Pro začátek ve světě obchodování je velmi důležité mít dobré vzdělání. Připravit se můžete pomocí našich bezplatných webinářů. Zaregistrujte se kliknutím na tlačítko níže:

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

Jaké faktory ovlivňují ceny ropy?

Ceny ropy se často mění a kolísají ze dne na den, dokonce i z minuty na minutu. Co ovlivňuje cenu ropy? Cena ropy závisí na několika faktorech, které je třeba vzít v úvahu:

Faktory ovlivňující ceny ropy
✦ Situace v zásobování zemí produkujících ropu
✦ Stav poptávky uživatelů a dovozců ropy 
✦ Dotace ropným a jiným energetickým společnostem
✦ Mezinárodní politika (dohody uzavřené mezi zeměmi) 
✦ Vnitřní politika země produkující ropu 
✦ Konkurence mezi ostatními zdroji energie
✦ Geopolitické napětí (s tendencí zvyšovat ceny)
✦ Způsoby využívání ropy a jejich základní perspektivy 

Na nabídku a poptávku však mají významný vliv dva faktory.

Podívejme se, jaké to jsou!

FAKTOR 1 - Úroveň světové nabídky ropy

Ropa je zdroj, který se nenachází ve všech zemích, a proto je její těžba soustředěna do skupiny 100 zemí, tedy do poloviny světa. Pět z těchto zemí produkuje 48 % světové produkce ropy. To dává těmto zemím a organizacím produkujícím ropu (jako je OPEC) větší moc kontrolovat její dodávky a ovlivňovat ceny.

Mohou se totiž dohodnout na snížení těžby ropy, aby zastavily pokles cen (jak se stalo na začátku října 2022), nebo se naopak mohou dohodnout na zvýšení těžby, pokud se domnívají, že cena je dobrá (tj. dostatečně drahá), aby ji mohly prodat a dosáhnout zisku.

FAKTOR 2 - Poptávka: stav světové ekonomiky

Poptávka po ropě roste, když se světové ekonomice daří, protože spotřebitelé více spotřebovávají, společnosti přepravují a převážejí více zboží, a proto více investují (do vytváření nových výrobních kapacit).

V podnikatelské sféře spotřebitelé zvyšují své výdaje na služební a rekreační cesty. Naopak zpomalení (nebo pokles) světové ekonomiky má negativní dopad a vede k poklesu poptávky po ropě, jak jsme viděli v nejhorších chvílích pandemie Covid-19. 

Druhy ropy

Jedná se o dva nejoblíbenější odkazy na ropu:

  • WTI (West Texas Intermediate)
  • Brent, Ropa ze Severního moře

Jak investovat do ropy

Jaký je nejlepší způsob investování do ropy? Existuje několik možností, jak investovat do ropy, včetně následujících:

MOŽNOST 1. Obchodování s ropou pomocí CFD

Je čas naučit se nakupovat CFD na ropu! Prvním krokem je stažení obchodní platformy. Pokud ji ještě nemáte, můžete si zdarma stáhnout platformu MetaTrader 5.

Zde jsou kroky k nákupu CFD na ropu:

1️⃣ Jakmile jste přihlášeni ke svému obchodnímu účtu na platformě a máte otevřený cenový graf instrumentu, se kterým chcete obchodovat (Brent nebo WTI), stačí kliknout pravým tlačítkem myši, vybrat položku Obchody a poté Nový příkaz.

2️⃣ Zadejte parametry, které potřebujete vybrat, například počet pipů od stop lossu nebo objem obchodu.

3️⃣ Poté klikněte na možnost Prodat nebo Koupit.

4️⃣ Nyní máte otevřenou pozici v CFD na ropu.

Chcete investovat do ropy při poklesu? Chcete-li prodat ropu, postupujte přesně podle výše popsaných kroků, ale ve třetím kroku zvolte Prodej na trh.

MOŽNOST 2. Burza cenných papírů a ETF

Další možností je investovat do ropy nákupem akcií ropných společností, například akcií Repsol, nebo pomocí ETF souvisejících s ropou, například ETF Invesco DB Oil Fund. Pokud máte o tuto možnost zájem, stačí kliknout na tlačítko níže a otevřít si účet Invest.MT5.

Investujte do nejlepších světových nástrojů

Tisíce akcií a ETF na dosah ruky

MOŽNOST 3. Obchodování s ropnými futures

Futures jsou smlouvy uzavřené mezi kupujícím a prodávajícím, v nichž je dohodnuta pevná cena za určité množství produktu - v tomto případě ropy - s předem stanoveným datem dodání.

Dnes jsou všechny futures kontrakty standardizované, tj. bez ohledu na kupujícího a prodávajícího mají předem stanovené datum vypršení platnosti, kvalitu a množství.

U společnosti Admirals můžete investovat do futures kontraktů na ropu nebo do kontraktů na rozdíl (CFD) na ropu v hotovosti. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že futures kontrakty mají datum expirace, zatímco CFD na ropu nemají expiraci.

Při obchodování je také důležité mít na paměti, že ačkoli futures nemají swap, musíte kontrakt překlopit do další splatnosti. Pokud ropný futures kontrakt neprolongujete, bude automaticky uzavřen a výsledek bude připsán.

Je vhodná doba pro obchodování s ropou?

Mnoho obchodníků si možná klade otázku: Je dobré investovat do ropy v roce 2023? Podívejme se na následující graf evropské referenční ropy Brent v MetaTraderu!

Zdroj: Týdenní graf Brentu. Rozsah dat: 11. září 2016 až 4. dubna 2023 - Zobrazeno: 4. dubna 2023 v 8:00 SELČ. Upozorňujeme, že minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků.

Na výše uvedeném grafu vidíme mezeru odpovídající poslednímu černému pondělí, 9. březnu 2020. V toto pondělí ropa otevřela velkou medvědí mezerou a během dne se propadla o více než 30 % a dosáhla nejnižší úrovně od konce roku 2016.

❗ Příčina? Rozhodnutí Saúdské Arábie snížit cenu ropy obchodované společností Aramco v reakci na odmítnutí Ruska připojit se ke snížení produkce OPEC. Cenu dále snížila opatření na omezení pandemie koronaviru, která přijaly vlády velkých ekonomik, aby minimalizovaly poptávku po ropě.

Ceny ropy pokračovaly v klesajícím trendu, až dosáhly minima v polovině dubna, kdy se projevil tzv. contango efekt. Poté se ceny začaly zvedat, zejména poté, co byla zrušena omezení mobility přijatá na jaře proti koronaviru a poptávka se obnovila.

S příchodem podzimu a nových omezujících opatření v Evropě se však ropu nepodařilo konsolidovat nad 40 USD za barel.

Graf také ukazuje, jak ropa od krachu v roce 2020 roste. V posledním únorovém týdnu roku 2022, kdy právě začal konflikt na Ukrajině, se cena ropy Brent poprvé od roku 2014 vyšplhala nad 100 dolarů za barel. Poté se propadla zpět a odrazila se k dvojitému vrcholu. Od června 2022 cena klesla na úroveň 71 dolarů, tedy na dvouleté minimum.

Tváří v tvář této situaci se hlavní producenti OPEC rozhodli oznámit nové snížení těžby o více než milion barelů denně od května do konce roku. Toto rozhodnutí trhy okamžitě pocítily, jak je vidět v závěrečné části grafu, kdy cena vyskočila z 80 na 85 dolarů.

Pokud se podíváme na graf americké referenční ropy WTI, uvidíme, jak se cena chovala velmi podobně:

Zdroj: Týdenní graf WTI. Rozsah dat: od 25. září 2016 do 4. dubna 2023. Zpracováno 4. dubna 2023 v 8:30 hodin středoevropského času. Upozorňujeme, že minulá výkonnost není spolehlivou zárukou budoucích výsledků.

Závěrem lze říci, že investování do ropy může být dobrým způsobem, jak se zapojit do trhů s využitím mnoha výhod ceny ropy a nástrojů pro řízení rizik a analýzu, které nabízí společnost Admirals.

Nezapomeňte, že každá investice na burze má svůj podíl rizika. Pro více informací o obchodování s CFD si neváhejte přečíst náš článek o tom, jak obchodovat s CFD.

Nyní se podívejme na několik možných strategií, jak využít výkyvů černého zlata!

Svůj vlastní obchodní styl můžete najít tak, že budete bez rizika trénovat na demo účtu. Pro otevření demo účtu u Admirals stačí kliknout na následující banner a postupovat podle níže uvedených kroků - je to zdarma!

Obchodujte s demo účtem bez rizika

Trénujte obchodování s virtuálními fondy

Strategie pro obchodování ropy

Jakmile najdete renomovaného online brokera, je důležité se zamyslet nad tím, jak obchodovat s ropou. Existují různé strategie obchodování s ropou v závislosti na zvoleném stylu obchodování a časovém rámci.

Zde jsou uvedeny nejběžnější strategie obchodování s ropou:

➡️ Fundamentální analýza a dlouhodobé investování do ropy:

Když obchodníci investují do ropy na základě fundamentální analýzy, analyzují dlouhodobé tržní údaje, jako jsou předpovědi OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) nebo IEA (Světová energetická agentura), aby mohli uzavřít a udržet obchod po dlouhou dobu.

➡️ Fundamentální a krátkodobá analýza:

Když obchodníci používají týdenní statistiky (zásoby ropy, počet aktivních vrtů) a události na trhu s ropou, zaměřují se na obchodování v krátkém časovém období.

➡️ Analýza Elliottových vln a středně dlouhý termín:

Pohyby Elliottových vln jsou velmi užitečné pro obchodování na grafu ropy H1 a výše.

➡️ Technická a střednědobá analýza:

Technickou analýzu lze použít pro dlouhodobé obchodování, ale častěji se používá pro krátkodobější nákupní nebo prodejní pozice. Obchodníci mohou k sestavení solidního obchodního plánu využít technické ukazatele, jako jsou trendové čáry, Fibonacciho retracementy a oscilátory (RSI, stochastický...).

➡️ Krátkodobá a technická analýza:

Tato metoda je vyhrazena překupníkům. Ti jsou ochotnější používat technické obchodní ukazatele, které se vypočítávají automaticky. Spíše než manuální ukazatele, jako jsou trendové čáry a Fibonacciho retracementy, používají ukazatele jako Parabolic SAR, Keltnerovy kanály a Pivot Points. proč? Protože ceny se v krátkodobém horizontu pohybují rychle a rozhodnutí je třeba přijímat rychle.

➡️ Kombinace tří obchodních stylů

Někteří obchodníci rádi kombinují tyto tři obchodní styly do komplexního přístupu. Pro obchodníky je sice výhodou, že mohou zastávat různé názory, ale riziko, že se nebudou umět rozhodnout, je větší.

Příklad investiční strategie do ropy

Podívejme se na graf ropy v MetaTraderu. Níže je uveden příklad diskrečního obchodování pomocí technické analýzy na denním grafu.

Všimněte si, že se jedná pouze o jeden z příkladů mezi ostatními, jak kombinovat různé obchodní nástroje a ukazatele.

Podívejme se na tuto strategii na příkladu založeném na grafu ropy v MetaTrader 5 a používajícím MetaTrader Supreme Edition.

Nejprve si do své obchodní platformy přidejte následující nástroje:

Zdroj: Admirals MT5. Denní graf ropy Brent. Rozsah dat: 30. března 2021 až 6. října 2022 - Provedeno 6. října 2022 v 15:00 SELČ. Upozorňujeme, že minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků.

Zde je klíč k této strategii


  • Analýza ropy: obchodování s trendem pomocí exponenciálního klouzavého průměru
  • Dlouhá pozice (nákupní obchod) nad EMA 100
  • Krátká pozice (prodejní obchod) pod EMA 100
  • Optimalizujte vstupní bod: Breakout
  • Breakout se svícnem nad rezistencí Keltnerova kanálu pro nákupní obchod.
  • Breakout se svícnem pod podporou Keltnerova kanálu pro prodejní obchod.
  • Nastavte stop loss.

Obchodníci mohou nastavit stop loss nad nebo pod zavírací fraktál. Nové nastavení je k dispozici po návratu ceny dovnitř Keltnerova kanálu.

Řízení rizik

Použijte stop loss a přesuňte jej, jakmile obchod dosáhne poměru rizika a zisku alespoň 1.

Nejtěžším úkolem je pravděpodobně vyhnout se umístění v nevhodnou dobu, například když se blíží úrovně odporu nebo podpory.

Opět se nejedná o kompletní obchodní systém, ale spíše o kombinaci nástrojů a technických ukazatelů, která obchodníkům ukáže, jak si vytvořit vlastní obchodní systém. Vždy mějte na paměti, že všechny obchodní systémy lze před přechodem na reálný účet otestovat na demo účtu.

Závěr

Jak jsme se dozvěděli v tomto článku, ropa je jednou z nejobchodovanějších komodit obchodníků, a to zejména kvůli její volatilitě.

Tato volatilita je způsobena tím, že ceny ropy se často mění a kolísají od okamžiku k okamžiku. Tyto ceny ovlivňuje několik faktorů, které je třeba brát v úvahu, zejména geopolitická rozhodnutí. Proto je důležité před rozhodnutím investovat do ropy na burze sledovat ekonomický kalendář.

Než se pustíte do obchodování na reálných trzích, je nezbytné trénovat s demo obchodním účtem. Až budete připraveni otevřít si reálný obchodní účet, klikněte na banner níže a začněte s tímto procesem:

Copy Trading s Admirals

Obchodujte jako ti nejlepší jediným kliknutím

Další články, které by vás mohly zajímat

O Admirals

Admirals je vítězem ocenění a globálně regulovaný Forex a CFD broker. Nabízí obchodování na více než 8 000 finančních nástrojích prostřednictvím nejpopulárnějších obchodních platforem na světě: MetaTrader 4 a MetaTrader 5. Začněte obchodovat ještě dnes!

Jako licencovaný broker [FCA] poskytujeme nejspolehlivější a velice oblíbené obchodní platformy, pomocí kterých máte snadný přístup k CFD kontraktům, akciím a ETF.

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako investiční poradenství, investiční doporučení, nabídka nebo žádost o jakoukoliv transakci s finančním nástrojem. Vezměte prosím na vědomí, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem žádného současného a budoucího výkonu, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před jakýmkoliv investičním rozhodnutím musíte vyhledat radu nezávislých finančních poradců, abyste se ujistili, že rozumíte souvisejícím rizikům.

TOP ČLÁNKY
Průvodce obchodování Nasdaq 100 index
Nasdaq 100 je americký akciový index, na kterém jsou kótovány největší společnosti technologického průmyslu. Investování do Nasdaq 100 jako celku je možné díky rozdílovým smlouvám (CFD). Obsah: Co je Nasdaq 100? Svátky na Nasdaq 100 v roce 2022 Složení indexu Nasdaq 100 Výkonnost...
Jak na obchodování se zlatem - Pro rok 2023
Chcete investovat do zlata? Máte dvě možnosti: můžete drahý kov fyzicky koupit (slitky, šperky) nebo můžete investovat na trzích a pokusit se dosáhnout potenciálního zisku při růstu ceny zlata nebo při jeho poklesu, pokud obchodujete s rozdílovými smlouvami (CFD). Obchodování se zlatem sa...
Deset nejvíce obchodovaných komodit na světě
Trh s komoditami je oblíbený u mnoha obchodníků, částečně kvůli vysoké úrovni volatility, která může být přítomna, což obchodníkům umožňuje profitovat z rostoucích i klesajících cen. Komodity navíc nabízejí obchodníkům a investorům příležitost diverzifikovat své portfolio, což je důležitá součást ří...
Zobrazit vše